Gashaarden open (Inbouw)

Open gashaarden zijn te vergelijken met een ouderwetse openhaard. Bij een open gashaard  kijkt u net als bij een traditioneel houtvuur direct in het vuur. Deze haard wordt hoofdzakelijk gekozen voor de sfeer.

Behaaglijke sfeer

Bij open gashaarden komt de zuurstof uit de ruimte waar de gashaard staat, bijvoorbeeld de woonkamer. De rookgassen worden direct naar buiten afgevoerd via een rookkanaal (meestal een schoorsteen). Door het open vuur creëert u een behaaglijke sfeer.  Het nadeel van een open gashaard is dat hij weinig rendement, dus weinig warmte afgeeft.

Van het gas wat verbruikt wordt, wordt maximaal 25% omgezet in warmte.

Bij een open gashaard kijkt u net als bij een traditioneel houtvuur direct in het vuur. Deze haard wordt hoofdzakelijk gekozen voor de sfeer.

Ventilatie bij een open gashaard

Bij een open gashaard is voldoende ventilatie erg belangrijk. Tevens is het aan te bevelen om een betere trek te genereren en minder zuurstof te onttrekken aan de ruimte een externe beluchting aan te leggen. Deze extra beluchting kunt u maken via de eventuele kruipruimte of door een gevel naar buiten.  U heeft voor het stoken van een open vuur een behoorlijke trek nodig. Dit betekent dat u afhankelijk van de stookopening een lang en vaak groot (diameter) kanaal nodig heeft. Als er in de ruimte een mechanische ventilatie is of een afzuigkap in een open keuken kan het zijn dat de rookgassen niet goed worden afgevoerd. Indien dit het geval is heeft u een ventilator nodig om de afvoer van de rookgassen in balans te brengen met het centrale afzuigsysteem of afzuigkap. 

Voordelen en nadelen op een rij

Voordelen

  • U kijkt recht in het vuur
  • Deze haard komt het dichtstbij een traditioneel houtvuur
  • U bent niet gebonden aan de maatvoering zoals bij gesloten gashaarden.

Nadelen

  • Weinig warmte en rendement
  • Vergt veel aandacht betreffende het afvoeren van de rookgassen (kanaal)
  • Onttrekt verbrandingslucht uit de woonruimte

Onze werkwijze

werkwijze-1-kennismaking

Kennismaking

Wij leren u graag kennen in een persoonlijk gesprek op locatie of showroom, zodat wij uw wensen en de mogelijkheden kunnen bekijken.

werkwijze-2-ontwerp

Ontwerp

Laat een vrijblijvend ontwerp op maat maken, passend bij uw woning. Op deze manier krijgt u een duidelijker beeld van de haard in uw interieur.

werkwijze-3-plaatsing

Plaatsing

Onze specialisten zorgen voor een zorgvuldige montage van de haard/kachel.

werkwijze-4-genieten

Genieten

Om zorgeloos te kunnen genieten, kunt u ervoor kiezen om het jaarlijks onderhoud van uw haard of kachel door ons te laten verzorgen