Voor het installeren van gaskachels gelde dezelfde regels en eigenschappen als voor de gesloten inbouw haarden
Vlammen niet in ‘open’ verbinding
Bij gesloten gashaarden staat het vuur niet in ‘open’ verbinding met de omgeving. U kijkt in tegenstelling tot een open gashaard niet rechtstreeks in het vuur. Bij dit systeem ziet u de vlammen altijd door een ruit. Door de nieuwe technieken zoals: ontspiegeld glas, proberen de leveranciers de ruit, die nodig is voor het functioneren van de haard, zo min mogelijk te laten opvallen.
Gesloten gashaard ook warmtebron
Naast sfeerverwarming is een gesloten gashaard ook als warmtebron te gebruiken. Het voordeel van een gesloten systeem is dat u door de techniek veel warmte heeft en een hoog rendement. Van het gas wat verbruikt wordt komt ongeveer 80% terug aan warmte.
De aangevoerde lucht komt van buiten en de rookgassen worden rechtstreeks naar de buitenlucht afgevoerd. Het kanaal voor het afvoeren van de rookgassen en het aanvoeren van de lucht voor de verbranding hoeft niet zo lang te zijn als bij een open systeem. Alle lucht die nodig is voor de verbranding wordt niet aan de ruimte onttrokken, maar komt van buiten.
Geen extra ventilatie nodig bij een gesloten gaskachel
Gesloten gaskachels krijgen zuurstof via het rookkanaal. Dit is hetzelfde kanaal als waarmee de rookgassen worden afgevoerd.
Aangezien de eisen aan de lengte en de diameter van het kanaal aanzienlijk minder zijn, dan bij een open systeem, bent u minder gebonden bij het bepalen van de plaats van de haard in de woonruimte. U kunt vaak al door een gevel naar buiten of met een versleping van het kanaal, de haard zetten op een voor U ideale plaats in de woonruimte. Ook kan een gesloten gaskachel aangesloten worden op een bestaande schoorsteen.