Houthaarden open (inbouw)

Open houthaarden, zijn eigenlijk de openhaarden zoals u die zich waarschijnlijk herinnert van vroeger. Een openhaard is een traditionele haard waar je rechtstreeks in het vuur kijkt. Waar u zelf brandhout, kolen of briketten kunt toevoegen om het behaaglijk warm in huis te krijgen.

Openhaarden zorgen voor een complete beleving: u kunt genieten van een authentiek vuurspel en u kunt het hout horen knisperen.

Aanvulling op de reguliere warmtebronnen

Gezellig voor een knisperend vuur zitten en staren in de openhaard. Een openhaard moet u zien als een aanvulling op de reguliere warmtebronnen. Om een open houthaard te kunnen installeren, heeft u een schoorsteen nodig, maar tegenwoordig is het ook mogelijk om imitatievuur te gebruiken.

Openhaarden kunnen verschillende brandstoffen gebruiken om te branden. Zo zijn er haarden geschikt voor de verbranding van hout, kolen of briketten. Andere modellen branden weer het best op slechts één brandstof.

Bij onze houthaarden heeft u de keuze uit een open of een gesloten variant.

Openhaarden zorgen voor een complete beleving: u kunt genieten van een authentiek vuurspel en u kunt het hout horen knisperen.

Inbouw openhaard

De plaatsing van een inbouw openhaard vereist een schoorsteenkanaal om de openhaard op aan te sluiten. Indien het kanaal, in diameter groot genoeg is, kunt u een open houtvuur in veel gevallen aansluiten op een bestaande schoorsteen. Vaak wordt een openhaard al bij de bouw van de woning ingebouwd, maar dat is niet altijd het geval. Tegenwoordig kunt u ook later nog een openhaard laten bouwen in uw woning, geheel naar uw smaak en stijl.

Ventilatie bij een open houthaard

Voor een open houthaard heeft u net als bij een open gasvuur een lang en qua diameter groot rookkanaal nodig. Hoe groot is afhankelijk van de stookopening. Indien er in de ruimte centrale afzuiging aanwezig is, heeft u voor het afvoeren van de rookgassen ook een ventilator nodig, zodat de rookgassen niet door het afzuigsysteem of door een dichtbij aanwezige afzuigkap uit de haard worden gezogen.

De verbrandingslucht die nodig is voor de verbranding wordt rechtstreeks uit de woonruimte gehaald en het is dan ook verstandig een extra beluchting vanuit de kruipruimte of vanaf buiten te monteren. Een open haard geeft in tegenstelling tot een gesloten houthaard weinig warmte en heeft weinig rendement (veel hout voor weinig warmte).

Voordelen en nadelen op een rij

Voordelen

  • Veel sfeer en knisperend haardvuur
  • Totaal beleving

Nadelen

  • Hoge eisen rookkanaal
  • Weinig warmte en rendement

Onze werkwijze

werkwijze-1-kennismaking

Kennismaking

Wij leren u graag kennen in een persoonlijk gesprek op locatie of showroom, zodat wij uw wensen en de mogelijkheden kunnen bekijken.

werkwijze-2-ontwerp

Ontwerp

Laat een vrijblijvend ontwerp op maat maken, passend bij uw woning. Op deze manier krijgt u een duidelijker beeld van de haard in uw interieur.

werkwijze-3-plaatsing

Plaatsing

Onze specialisten zorgen voor een zorgvuldige montage van de haard/kachel.

werkwijze-4-genieten

Genieten

Om zorgeloos te kunnen genieten, kunt u ervoor kiezen om het jaarlijks onderhoud van uw haard of kachel door ons te laten verzorgen